Van Sonsbeeck makelaars
Van Sonsbeeck makelaars
 
headerbeeld bericht

Wat zijn de kosten van het kopen van een huis?

Misschien wel één van de meest belangrijke vragen die potentiële verkopers zich stellen wanneer zij overwegen om te verhuizen en hun woning te verkopen. Het antwoord op deze vraag kan nog wel eens uiteen lopen. Waar de ene makelaar graag met een percentage van de gerealiseerde verkoopprijs werkt, vindt een andere makelaar het prettiger om een vast bedrag te hanteren. Maar hoe weet je nou of een verkoopcourtage redelijk is? Zijn er nog bijkomende kosten van toepassing? Hoe gaat dat eigenlijk met het betalen van de verkoopnota? Op deze vragen wordt in deze blog antwoord gegeven .

Hoe weet ik of een courtagevoorstel redelijk is?

Maar hoe weet je nou of een courtagevoorstel redelijk is? De prijsklasse van de woning kan hier een belangrijke rol in spelen. Over het algemeen is het zo dat een woning van boven een miljoen vaak een groter woon- en perceeloppervlak heeft dan een tussenwoning van rond de € 350.000,-. Dit houdt ook in dat een makelaar meer tijd nodig heeft tijdens de bezichtigingen om alles goed te kunnen laten zien. In het geval van een appartement waar sprake is van diverse aktes van splitsing, een grote Vereniging van Eigenaars of een ingewikkelde constructie van erfdienstbaarheden, kan het zijn dat de makelaar meer tijd nodig heeft om alle documenten te bestuderen en precies te weten hoe de vork in de steel steekt.

Gebaseerd op deze informatie kan je dus met zekerheid stellen dat een verkoopcourtage van € 10.000,- niet redelijk is voor een tussenwoning met een verkoopprijs van € 350.000,-. Tegelijkertijd kan je stellen dat een verkoopcourtage van € 3.000,- niet in verhouding staat voor de verkoop van een miljoenenvilla.

Bijkomende kosten

De verkoopcourtage is niet de enige kostenpost waar u als verkoper aan moet denken. Voor de beste advertentie moeten er natuurlijk ook een professionele (foto)presentatie gemaakt worden, moet er onderzoek gedaan worden binnen het kadaster en moet een verkoopdossier worden opgebouwd. Vaak is het niet de makelaar die dit verzorgd, maar de binnendienstmedewerker(s). Al met al kan dit toch aardig in de kosten lopen, daarom werken veel makelaars met opstartkosten.

Opstartkosten

De opstartkosten staan altijd benoemd in de opdracht tot dienstverlening die u met de makelaar heeft gesloten. In de meeste gevallen worden deze kosten pas aan u doorberekend wanneer ze daadwerkelijk door de makelaar gemaakt en voorgeschoten zijn. Sommige makelaars werken niet met opstartkosten, maar hebben deze kosten in de verkoopcourtage opgenomen. Het risico dat zij daarbij lopen is dat wanneer de opdracht door de verkopende partij wordt ingetrokken, zij zelf de kosten al betaald hebben en de intrekkingskosten in dat geval niet voldoende zijn om ook nog de gedane arbeid te compenseren.

Opstellen en ondertekenen van de afrekening nota

Wanneer de woning definitief is verkocht stelt de makelaar de verkoopnota op. Deze krijgt u voor uw eigen administratie opgestuurd. De notaris ontvangt de nota ook, om op te nemen in de nota van afrekening. Dit is een nota waar alle door verkopende partij te ontvangen bedragen op staan. Deze worden verrekend met nog openstaande kostenposten zoals de aflossing van de hypotheek, het doorhalen van de hypotheek en dus ook de kosten voor de makelaar. De notaris is verantwoordelijk voor het vrijgeven van de gelden, nadat deze openstaande kostenposten betaald zijn. Daarom wordt de makelaar in de meeste gevallen uit de verkoopopbrengst betaald, via de notaris. Soms komt het voor dat de verkoopopbrengst niet voldoende is voor het voldoen van de verkoopnota. In dat geval moet de verkoper de makelaar rechtstreeks betalen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de kosten die komen kijken bij het kopen van een huis? Neem gerust contact op met een aankoopmakelaar van Van Sonsbeeck makelaars. Maar ook wanneer u op zoek bent naar een verhuurmakelaar, staat een van de makelaars u graag bij. Wat kunnen we voor u betekenen?

Neem contact met ons op

Van Sonsbeeck makelaars

Telefoon
+31 (0)26 38 28 853

E-mail
info@vansonsbeeckmakelaars.nl

Post/bezoekadres
Sonsbeekweg 28
6814 BC Arnhem

KVK nummer
71776893

Social media
Facebook
Instagram

Openingstijden
Ons kantoor is van maandag tot en met vrijdag geopend van 9:00 tot 17:30 uur.
Zaterdag en 's avonds alleen op afspraak.

Hierbij geef ik toestemming dat de ingevulde gegevens alleen gebruikt worden om contact met u op te nemen. De contactgegevens zijn alleen zichtbaar voor de medewerkers van Van Sonsbeeck makelaars en worden niet aan derden verstrekt.
NVM
funda
NWWI
NRVT
Vastgoed gecertificeerd
Erkend taxateurs