Van Sonsbeeck makelaars
Van Sonsbeeck makelaars
 
headerbeeld bericht

Hoeveel eigen geld heeft u nodig om een huis te kopen?

U wilt een huis kopen, maar u wilt wel graag weten hoeveel eigen geld u nodig heeft om een huis te kopen. De kosten die gemaakt moeten worden, naast de waarde van het huis, zullen uit eigen zak moeten komen. Deze kunnen oplopen tot wel 20.000 euro. Het is dus van groot belang om hier rekening mee te houden wanneer u een huis wilt kopen.

Sparen om een huis te kopen

Sparen voor uw eigen huis! Daar ontkomt u niet meer aan in deze tijd. Daarom is het fijn om te weten hoeveel geld u nodig heeft als starter om een huis te kunnen kopen. Hoeveel geld moet je dus per maand sparen om een huis te kunnen kopen? De kosten verschillen per persoonlijke situatie. Het hangt er ook af of u een bestaande woning wilt kopen of misschien wel een nieuwbouw woning. Uw bank, bijvoorbeeld de Rabobank, kunt u helpen om te bekijken hoeveel geld en op welke manier u per maand het beste kunt sparen om een huis te kunnen kopen.

Huis kopen zonder eigen geld, is dat mogelijk?

Nee, het is niet meer mogelijk om een huis te kunnen kopen zonder eigen geld. Deze wet is een paar jaar geleden ingegaan en nu kunt u niet meer dan 100% van de waarde van uw huis lenen. Dat betekent dat alle kosten die gemaakt moeten worden voor uw eigen rekening zijn. Voorbeelden van deze kosten zijn taxatiekosten, makelaarskosten, advies- en bemiddelingskosten, afsluitkosten hypotheek en eventuele bouwkundige keuringskosten. Sommige kosten zijn fiscaal aftrekbaar, maar u zult deze wel eerst moeten betalen van uw eigen geld.

Eigen geld nodig voor kosten koper

Bij het kopen van een huis zitten allerlei kosten die u uit eigen geld zult moeten betalen. Deze kosten worden ook wel kosten koper genoemd en horen erbij als u eigenaar van de woning wilt worden. U kunt hierbij denken aan de notariskosten en de overdrachtsbelasting. De notariskosten kunnen wel sterk verschillen, maar liggen zo rond de 1000 euro. Voor de overdrachtsbelasting wordt 2% van de koopsom berekent. Ben je 35 jaar of jonger? Dan vervalt deze overdrachtsbelasting.

Belastingvrije schenking voor uw huis

Heeft u niet voldoende eigen geld om een huis te kopen, dan bestaat er altijd een mogelijkheid om een schenking te ontvangen van bijvoorbeeld uw ouders. De regels hierover veranderen nog wel, maar in 2022 is dit eenmalig maximaal 106.671 euro. Hieraan zitten wel verschillende voorwaarden verbonden. Uw bank kunt u hierover goed informeren. Bekijk de eisen en voorwaarden van deze belastingvrije schenking bij Asnbank.

Vragen over de financiën? Neem vrijblijvend contact op met een makelaar in Arnhem.

U wilt een huis kopen, maar u wilt graag weten hoeveel eigen geld u nodig heeft. Misschien heeft u al wat gespaard en bent u al aan het rondkijken naar een woning of wilt u gaan beginnen met sparen, maar heeft u geen idee hoeveel geld u het beste per maand opzij kunt zetten. Voor deze vragen over de financiën kunt u bij ons terecht. Bij Van Sonsbeeck makelaars kunnen we u bij het hele proces adviseren en helpen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Neem contact met ons op

Van Sonsbeeck makelaars

Telefoon
+31 (0)26 38 28 853

E-mail
info@vansonsbeeckmakelaars.nl

Post/bezoekadres
Sonsbeekweg 28
6814 BC Arnhem

KVK nummer
71776893

Social media
Facebook
Instagram

Openingstijden
Ons kantoor is van maandag tot en met vrijdag geopend van 9:00 tot 17:30 uur.
Zaterdag en 's avonds alleen op afspraak.

Hierbij geef ik toestemming dat de ingevulde gegevens alleen gebruikt worden om contact met u op te nemen. De contactgegevens zijn alleen zichtbaar voor de medewerkers van Van Sonsbeeck makelaars en worden niet aan derden verstrekt.
NVM
funda
NWWI
NRVT
Vastgoed gecertificeerd
Erkend taxateurs